.
Program
.
Dokumentärer
.
Spelfilmer
.
Samtal/Debatt
.
Utställningar
.
Föreläsningar
.
Biljetter
.
Karta
.
English
.

Arrangörer:

Art Factory
SAM:PLAN

Medarrangörer:

FOJAB

Bidragsgivare:

Kultur Lund
Kultur Skåne
Sparbanken Finn Framtidsstiftelse

Sponsorer:

Sveriges Arkitekter
Akademiska Hus
Trivector
Wallin & Dalholm

Partners:

Polska Institutet
Lunds Universitet
Malmö Högskola
Svenska kyrkan
Rentafest Ljud & Ljus
Doc Lounge
Folkets Bio
Akademibokhandeln

Spelfilm
Life as a House
Filmklipp
Life as a House
USA 2001. Irwin Winkler

En gripande berättelse om en arkitekt, dödssjuk i cancer och uppsagd från sitt arbete som genom att ge sig på renoveringsprojekt av familjens gamla fritidshus försöker hinna att återskapa en kärleksfull kontakt med sin son. Starka scener som belyser arkitektens dilemma med att hitta balans mellan ett fascinerande men tidskrävande yrke och privatliv. En fin prestation av Kevin Kline i huvudrollen och övriga skådespelare..


Visas 9 september klockan 18.30, Kino. Dr. i filmvetenskap Lars Gustav Andersson inleder visningen.
The Architect
Filmklipp
The Architect
USA 2006. Matt Tauber

Ännu en historia om en arkitekts komplicerade liv.Arkitekten LeoWaters konfronteras med arga hyresgäster i ett bostadsområde – med svåra sociala problem – som han projekterat. Samtidigt faller hans egnen familj sönder. I huvudrollerna Anthony LaPaglia som Leo Waters och Isabella Rossellini som hans fru..


Visas 10 september klockan 18.30, Kino.
Playtime
Filmklipp
Playtime
Frankrike 1967. Jacques Tati

"Playtime", en av de viktigaste klassikerna i filmens historia, är en satir om den moderna turismen med Paris och amerikanska turister i fokus och samtidigt en humoristisk kritik av det sterila storstadslivet. Obetalbara scener från den nyöppnade moderna restaurangen, med en arkitekt i farten som i sista stunden förbättrar sin skapelse och försöker rädda invigningskvällen från att bli en total katastrof. Det tog Tati tio år att fullborda Playtime – som rosades av filmkritiker men visade sig bli en kommersiell katastrof för honom. Filmen har ingen riktig dialog utan reducerades till att innehålla endast bakgrundsljud.Istället för en handling är filmen byggd av sex olika sekvenser. Så småningom kortades filmen och i USA visades den 93 minuter långa versionen.


Visas 11 september klockan 18.30, Kino. Arkitekturkritikern Leo Gullbring, Calimero, inleder visningen.
Playtime
The International
The International
USA/UK/TYSKLAND 2009. Tom Tykwer

Tom Tykwer berättar en intrikant och våldsam historia om en inflytelserik finansman involverad i penningtvätt och om en Interpolagent som arbetar med fallet. Filmens stora värde ligger i ett mycket medvetet val av kända arkitektoniska objekt i vilka handlingen utspelas – i Berlin, Milano, New York och Istanbul – bland andra Guggenheimmuseet i NewYork. I huvudrollerna Clive Owen och Naomi Watts..


Visas 12 september klockan 18.30, Kino. Läraren i filmvetenskap och visuell kultur på Lunds universitet/film- och konstkritiker för Sydsvenskan, Ingrid Stigsdotter, inleder filmen.
© ArchFilmLund 2010
info@archfilmlund.se

.